-
Ferie i jordskjelv-utsatt område?
Blant nordmenns mest populære reisemål er det mange steder der det er jordskjelvfare. Velkjente ferieland som Thailand, Filipinene, Hellas, Tyrkia, Portugal, Italia, sørlige deler av Spania er alle jordskjelvutsatt. Selv om de fleste jordskjelv ikke fører til at bygninger faller sammen, kan det være en ubehagelig opplevelse. Vi kan ikke forutse jordskjelv, men kan ta noen enkle forhåndsregler. Det er snakk om å være forberedt!
Når du bor på hotell anbefaler vi:
- Sjekk alltid hvor nødutgangene er. Rask evakuering er avgjørende om jordskjelv skulle oppstå.
- Ikke bruk heisen for evakuering selv om den fortsatt virker.
- Om jordskjelvet skulle oppstå: gå vekk fra vinduene.
- Om jordskjelvet skulle oppstå: gå vekk fra bygninger - bygninger kan rase sammen, eller ting kan falle fra fasader.
- Det er en fordel å velge en lav etasje på hotellet.
- Ha et par flate, tette sko klar i tilfelle evakuering.
-
Hvordan kan jeg finne om jordskjelv i mitt område?
Gå til Finn jordskjelv og angi område og tidsrom. Da vil du se alle registrerte seismiske hendelser i ditt område.
-
Det var nettopp et større jordskjelv der jeg skal på ferie om to uker, er det trygt å reise?
Ja. Man kan ikke entydig si at et større jordskjelv øker eller reduserer risikoen for et ødeleggende jordskjelv innenfor samme område. Det kan komme et nytt jordskjelv i morgen, eller det kan gå ti år til neste gang. Det samme var tilfelle før siste jordskjelv, og kommer til å være tilfelle om to uker.
Sannsynligheten for at et gitt sted på jorden skal rammes av et ødeleggende jordskjelv i løpet av en tidsperiode på noen uker er uansett liten, uansett hvor det er.
Imidlertid må man påregne at infrastruktur (veier, transportmidler, elektrisitetsforsyning, vann, osv.) kan være skadet eller ute av drift som følge av et større jordskjelv.
-
Kan man forutsi jordskjelv?
I utgangspunktet ikke. Ingen har utvetydig dokumentert forutsigelse av et større jordskjelv før det har skjedd.
Skadebegrensning i dag baserer seg på statistiske beregninger for rystelser over tid, og bruken av disse for å lage regler for hvor mye bygninger skal tåle.
-
Kan oljeutvinningen i Nordsjøen forårsake jordskjelv?
Det finnes rapporter som viser en sammenheng mellom utvinning av olje/gass og mindre jordskjelv. På global basis er det imidlertid svært få større jordskjelv som kan knyttes til oljeutvinning. Et eksempel fra Norge er Ekofisk der har det vært to middels store jordskjelv (opp til styrke fire) de siste 20 årene. Disse ble senere relatert til oljeutvinningen og ifølge Oljedirektoratet var et av disse jordskjelvene en følge av at reservoaret var blitt klemt sammen (kompresjon). Disse spenningene ble utløst ved at injeksjonsvannet ved en feil lekket ut i leira over reservoaret, og skapte ustabilitet.
Områder som Ekofisk, Eldfisk og Valhall har krittreservoarer der havbunnen synker inn ettersom oljen utvinnes. Krittet klemmes sammen etterhvert, og leirlagene som ligger oppå reservoaret følger med. Denne kompresjonen resulterer ofte i mikroseismisitet; små jordskjelv.
-
Vil mange mindre jordskjelv innen kort tid (eller en nedgang i antall jordskjelv) innenfor et område tyde på at et større jordskjelv er på vei?
En midlertidig reduksjon eller økning i seismisitet er en del av den normale svingningen i seismisk aktivitet. Større jordskjelv kan forekomme etter økt seismisk aktivitet i forkant, men en lokal økning i jordskjelvaktiviteten er langt fra noen sikker indikator for at et større jordskjelv er forestående.
-
Hvorfor opplever vi en økning i antall jordskjelv?
Jordskjelvaktiviteten (antall og styrke) for et gitt område har vist seg å være stabil over tid (målt over flere hundre år). Grunnet flere og bedre instrumenter kan vi i dag måle flere mindre jordskjelv enn før, men antall store jordskjelv har vært konstant så langt tilbake menneskets historie strekker seg. Som alle naturlige fenomen, vil aktiviteten selvfølgelig ha variasjoner innenfor en kortere tidsskala. Disse variasjonene vil virke større jo mindre område eller tidsperiode man ser på (svermer av jordskjelv i et mindre område er f.eks. ikke uvanlig).
-
Kan jorden åpne seg under et jordskjelv?
Nei, ikke i betydningen at dype sprekker plutselig dukker opp. Sprekker kan oppstå, men disse er ikke store. Jordskjelvene vi i dag opplever i Norge vil mest sannsynlig aldri forårsake forskyvninger på overflaten. Ved store jordskjelv kan sprekker i overflaten oppstå på grunn av forskyvninger/utglidninger og da oftest i skrånende terreng.
-
Er det mest sannsynlig at et jordskjelv vil inntreffe på en spesiell tid av dagen, måneden eller året?
Nei, kreftene som styrer jordskjelv blir ikke påvirket av natt/dag, årstider, eller vær og vind.
-
Kan vi forårsake jordskjelv? Finnes det en måte å forhindre jordskjelv?
Menneskeskapte jordskjelv har blitt dokumentert både i Norge og i flere andre land. Jordskjelv kan bli indusert av en rekke menneskelig aktiviteter; f.eks. store mengder vann lagret i demninger, overflate- og undergrunnsprengninger, utvinning av gass og væske, boring og fylling av væske inn i brønner, kulldrift, oljeboring, m.m. De fleste skjelv forårsaket av mennesker har liten styrke, men det har oppstått større og potensielt farlige jordskjelv tidligere som følge av menneskelige aktiviteter (f.eks. i dype gruver).
Risikoen for de menneskeskapte jordskjelvene kan reduseres ved å minimere eller i noen tilfeller stoppe aktiviteten som forårsaker spenningsoppbygging (som er det som forårsaker jordskjelvet).
Det er ikke mulig å forhindre naturlige jordskjelv, men effekten av disse kan reduseres betydelig ved å utføre risikoanalyser, bygge sikre konstruksjoner og tilby informasjon som kan redusere sårbarheten for jordskjelv.