Jordskjelvvakt

Sterkt jordskjelv i Kroatia 28.12.2020

NORSARs seismiske stasjoner i Finnmark og Innlandet har registrert et sterkt jordskjelv som fant sted i Kroatia tidlig mandag. Jordskjelvets episenter ligger omtrent 50 km sør-øst for Zagreb. Ingen større skader er så langt rapportert.

Bildet under viser jordskjelvets signal observert på NORSARs stasjoner i Finnmark og Innlandet, samt avstanden fra stasjonene til episenteret. Flere sterke etterskjelv har siden blitt registrert i samme område.

Croatia

Skjelvet skjedde i en seismisk aktiv region som er karakterisert av stor-skala bevegelse mellom den afrikanske og den europeiske platen. Regionen er ytterligere komplisert på grunn av den adriatiske mikroplaten. Den ligger mellom Appenninene i Italia og Dinarides fjellkjedene øst for Adriaterhavet. Som resultat ser vi ofte jordskjelv relatert til kompresjon av den adriatiske mikroplaten mot den Eurasiske platen.

Adriater

OM NORSAR

Stiftelsen NORSAR har ansvar for og opererer noen av verdens største jordskjelvstasjoner, og har mer enn 35 års erfaring i metodeutvikling for overvåkning av prøvesprengninger, avansert seismologisk dataprosessering og analyse av data fra jordskjelvinstrumenter.

NORSAR er oppnevnt som nasjonalt datasenter (NDC) for overvåkning av den kjernefysiske prøvestansavtalen, og har seismiske stasjoner utplassert i Hedmark, Karasjok, Adventdalen på Svalbard, og på Jan Mayen, samt en målestasjon for radioaktivitet på Platåberget på Svalbard, og en infralydstasjon i Bardufoss. Globalt består dette nettverket av 321 målestasjoner i 89 land. Nettverket fanger opp rystelser over hele verden.

Fakta

50 km sør-øst for Zagreb, Kroatia

  • Dato/tid: 2020-12-28 06:28:07
  • Posisjon: 45.41, 16.21
  • Styrke: 5.2
  • Dybde: 10 km (usikkert)

Bildetekst høyrejustert bilde

 

 

 

 

 

Gunnar Randers vei 15
N-2007 Kjeller, Norway
MVA: 974374765

  • +47 63 80 59 00