Jordskjelvvakt

Mindre seismisk hendelse i Nord-Korea 23.september 2017

NORSAR har registrert en mindre seismisk hendelse i Nord-Korea i området der det tidligere har vært gjennomført kjernefysiske prøvesprengninger.

Hendelsen har en styrke mellom 3.2 og 3.4.  Foreløpige analyser viser større likhet med signaler fra etterskjelv enn med signaler fra de annonserte kjernefysiske eksplosjonene. En sannsynlig forklaring på signalene er et etterskjelv etter forrige store prøvesprengning som ble gjennomført 3.september i år. Vi vil fortsette analysene.

Om NORSAR

Stiftelsen NORSAR har ansvar for og opererer noen av verdens største jordskjelvstasjoner, og har mer enn 35 års erfaring i metodeutvikling for overvåkning av prøvesprengninger, avansert seismologisk dataprosessering og analyse av data fra jordskjelvinstrumenter.

NORSAR er oppnevnt som nasjonalt datasenter (NDC) for overvåkning av den kjernefysiske prøvestansavtalen, og har seismiske stasjoner utplassert i Hedmark, Karasjok, Adventdalen på Svalbard, og på Jan Mayen, samt en målestasjon for radioaktivitet på Platåberget på Svalbard, og en infralydstasjon i Bardufoss. Globalt består dette nettverket av 321 målestasjoner i 89 land. Nettverket fanger opp rystelser over hele verden.

 

Fakta

I nærheten av området der Nord-Korea tidligere har gjennomført kjernefysiske prøvesprengninger.

  • Dato/tid: 2017-09-23 10:29:17
  • Posisjon: 41.3, 129.1
  • Styrke: 3.2
  • Dybde: 0 km (usikkert)

Høyrejustert bilde

Spesialrådgiver Svein Mykkeltveit

Bildetekst høyrejustert bilde

Svein Mykkeltveit er spesialrådgiver på NORSAR.

Gunnar Randers vei 15
N-2007 Kjeller, Norway
MVA: 974374765

  • +47 63 80 59 00