Jordskjelvvakt

Magnitude 7 jordskjelv i Egeerhavet

NORSARs seismiske stasjoner har registrert seismiske signal fra et kraftig jordskjelv i grenseområdet mellom Tyrkia og Hellas.

NORSARs seismiske stasjoner har registrert seismiske signal fra et jordskjelv i grenseområdet mellom Tyrkia og Hellas utenfor kysten av Tyrkia. Nærmeste storby er Izmir i Tyrkia, ca. 70 km nordøst for episenteret. Medier melder at flere bygninger har kollapset der. Flere etterskjelv er forventet.

Figuren under viser signal fra jordskjelvet registrert på NORSAR sine stasjoner i Innlandet og Finnmark. Signalene er også registrert på NORSAR sin stasjon ved Norges forskningsstasjon i Antarktis (Troll).

 

signaler fra jordskjelv

 

Skjelvet skjedde i en seismisk aktiv region som er karakterisert av stor-skala bevegelsen mellom den afrikanske og den europeiske platen. Regionen er ytterligere komplisert på grunn av flere mikroplater (Adriatiske, Egeiske og Anatoliske platen). Vi ser ofte jordskjelv relatert til kompresjon av platene mot hverandre. Men i motsatt til de fleste skjelv i regionen, skjedde jordskjelvet i dag faktisk i et område med lokal ekstensjon (ser røde linjer i bildet under). Dette viser hvor komplisert tektonikken er i Middelhavsregionen.

 

Tektonikk

Mer informasjon om skjelvet finner du på EMSC eller USGS sine sider.

Fakta

ca. 70 km sørvest fra Izmir, Tyrkia

  • Dato/tid: 2020-10-30 12:51:26
  • Posisjon: 37.91, 26.84
  • Styrke: 7
  • Dybde: 10 km

Gunnar Randers vei 15
N-2007 Kjeller, Norway
MVA: 974374765

  • +47 63 80 59 00